Skip to main content

              

Høringssvar: Anbefalinger til den nye Bæredygtighedspolitik i Investeringsfonden for Udviklingslande

Globalt Fokus og 92-gruppen har indsendt høringssvar til IFU angående fondens nye Bæredygtighedspolitik, der fremlægger vores kommentarer og forslag.

 

Vi ser positivt på, at IFU udarbejder en ny politik med det formål at sikre bæredygtighed og dermed påtager sig det nødvendige ansvar for danske virksomheders aktiviteter i udviklingslande, som udføres med støtte fra den danske stat. I høringssvaret præsenterer vi vores analyse af dokumentets indhold, samt anbefalinger til konkrete justeringer og forbedringer.

 

Først og fremmest mener vi, at teksten bør nævne de specifikke operationelle principper i FNs retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, som nu forklares i fodnoter. Det er nødvendigt, at det af selve teksten fremgår, hvorfra indholdet i bæredygtighedspolitikkens korte tekst stammer, og hvor der kan findes uddybende forklaring på emnet. Vi understreger desuden, at IFU har et særligt ansvar som statsejet institution, og vi anbefaler, at dette ansvar fremhæves og præciseres og at det tydeliggøres, at dette ansvar gælder i alle sammenhænge. Som statsejet institution mener vi også, at IFU har en særlig forpligtelse for at sikre, at de ikke investerer i virksomheder, som gør brug af aggressiv skatteplanlægning.

 

I det foreliggende udkast er der desuden behov for klare definitioner af centrale begreber. Eksempelvis er det uklart, hvorledes IFU definerer 'sustainability' og 'bæredygtig udvikling'. Med tekstens nuværende reference til SDG’erne som den globale standard bør det præciseres, at IFU anvender en holistisk tilgang til bæredygtig udvikling, som indebærer en ufravigelig respekt for menneskerettigheder (jf. SDG’ernes præmis formulering).

 

Vi anbefaler desuden bl.a., at der skal foretages en grundig en analyse af mulig indvirkning på miljø og menneskerettigheder (impact assessment) for alle projekter, og at IFUs egne standarder for due diligence præciseres; at IFUs bæredygtighedsstrategi formulerer en klar forpligtelse til, at IFUs investeringer skal være i overensstemmelse med Parisaftalen; at IFU arbejder for vedvarende energi og kun arbejder med ”low carbon”-solutions hvor vedvarende energi er umuligt; at IFU indfører en høj grad af transparens og desuden sikrer involvering af stakeholders, som påvirkes af projekter og investeringer, samt en række af andre anbefalinger.

 

Læs om disse og andre anbefalinger og kommentarer i høringssvaret her.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus