Skip to main content

              

Podcastanbefalinger til den globalt interesserede

Hvert eneste minut sendes 452.000 tweets, uploades tusindvis af avisartikler og udgives utallige bøger. På ethvert sted, på et ethvert tidspunkt, på ethvert sprog og på enhver platform er den nyeste viden og de nyeste holdninger tilgængelige øjeblikkeligt og ofte gratis. Aldrig har så meget information kæmpet om vores opmærksom. Men døgnet har stadig kun 24 timer, og de fleste af os har kun så meget tid til den koncentrerede læsning over en kop kaffe. Skal man passe mere ind i sin travle hverdag, må man derfor ty til andre metoder. En af disse metoder er at høre podcasts, der som medie glimrer ved at kunne indtages på cykelturen til arbejde, over opvasken i køkkenet eller på løbebåndet i træningscenteret – tidspunkter hvor en udfoldet FAZ i fuldt format er upraktisk. Eller som en skrev på twitter i ugens løb: ”I like podcasts because you can wear pajamas.”

Globalt Fokus har herunder samlet en række anbefalinger af gode podcast for den globalt interesserede. Vi har forsøgt at holde os til podcasts, der stadig er aktive og tematisk ligger et sted inden for en trekant af rettigheder og sociale problemstillinger, udviklingspolitik og –praktik samt internationale forhold mere generelt.

Medierne

The Guardian – Den britiske avis har en række gode podcast, heriblandt en dedikeret international udvikling. Hver måned hopper Kary Stewart i studiet og interviewer diverse praktikere, akademikere og lignende om diverse globale emner.

Al Jazeera – I dette ugentlige program tager Richard Gizbert os verden rundt i bade nord og syd. Programmet byder ofte på bidrag fra lokale journalister.

Wall Street Journal – I relative korte udsendelser udlægger avisens udenrigskorrespondenter aktuelle emner i et format, der kan minde om en avis’ ledersektion.

Politico – Susan B. Glasser interviewer politikere og eksperter om udenrigsemner – ofte fra et amerikansk perspektiv.

Monocle – Måske den varmeste anbefaling her i mediesektionen går til Monocle 24’s udenrigsmagasin, hvori Andrew Mueller interviewer politikere om stort og småt fra hele verden.

 

De store institutioner

Den Internationale Valutafond (IMF) – I typisk ganske korte afsnit udfolder IMF-ansatte, akademikere og andre eksperter et afgrænset emne inden for fondens portefølje.

Verdensbanken – Ikke overraskende følger Verdensbankens podcast overordnet samme format som sin Bretton Woods-søster på den anden side af gaden. I samme feed finder vi dog også det nye skud på stammen, Between 2 Geeks, der er en udviklingspodcast med eksplicit fokus på data.

WTO – Hvis de to podcasts ovenfor lyder lidt tørre, lever de faktisk ikke særligt op til dette. Det gør derimod denne podcast fra Verdenshandelsorganisationen, der i den grad kræver en særlig interesse for emnet hvis lytteren skal fastholdes. Typisk udsendes formandens afsluttende bemærkninger fra gennemførte ’trade policy reviews’. Fra maj måned i år kan man således dykke ned i en opsamling på diskussion af Schweiz og Litchensteins handelspolitik.

Department for International Development – Det er sjældent de går I studiet, men briternes statslige bistandsagentur, DFID, har faktisk en podcast. Typisk korte interviews med et enkelt individ, og hvis de rigtig er i stødet bliver det til flere udsendelser. Det understregedes før sommeren hvor David Navarro kunne levere hele fem små udsendelser som led i sit mislykkede kandidatur til generalsekretærposten for WHO.

Tænketanke og forskningsinstituter

Center for Global development (CGD) – Rajesh Mirchandani interviewer hver uge eksperter i og uden for sin egen organisation. Senest har blandt andre IMF-direktør Christine Legarde og formanden for den afrikanske udviklingsbank Akinwumi Adesina lagt vejen forbi:

The Brookings Institution – Den Washington-baserede tænketank står bag en lille håndfuld forskellige udenrigspolitiske podcast, hvor disse to har klaret cuttet til vores anbefalinger:

Center for Strategic & International Studies – Centeret har længe haft et omfattende podcastsetup med en lang stribe af programmer grupperet både tematisk og geografisk. Den geografiske opdeling er man så småt gået væk fra, men tænketanken byder stadig på et par håndfulde podcast om blandt andet Kina, energi, sundhed, teknologi, osv. Se hele oversigten her og to udvalgte herunder:

Council on Foreign Relation – Endnu en tænketank med flere podcast, blandt andet en udmærket om Afrika i transition. Anbefalingen bliver dog af et godt lille trick hvis man på overskueligvis vil holde sig opdateret before the fact. Hver torsdag ser to af tænketankens ledere frem mod ugen der kommer set gennem et par globale briller.

European Council on Foreign Relations – Som navnet antyder kommer vi med den europæiske tænketank verden rundt på circa 30 minutter. Til tider forfølges specifikke emner over flere programmer - senest har august måned budt på en særlig ‘The End of the World’-interviewserie.

Dansk Institut for Internationale Studier – Instituttet lover viden og perspektiv direkte i vores ører og det får vi. Forskerne fra Nordhavn fortæller i udsendelser om forskellige emner inden for deres forskningsfelter, ofte med et aktuelt snit som for eksempel når der er valg i Somalia.

 

Social justice

This Is Hell! – Et ugentligt politisk interviewprogram og, sammen med ovenstående, den mest aktivistiske anbefaling på listen. Udgangspunkt i USA, men vi kommer også forbi blandt andet Iran, Venezuela og Ungarn når Chuck Mertz interviewer kendte og mindre kendte gæster med diverse perspektiver på social retfærdighed.

Det mere praksisnære

Global Dispatches – To gange om ugen, mandag og torsdag, byder programmet på interviews med journalister, akademikere og politikere – til tider ganske kendte folk – der diskuterer aktuelle emner fra international politik.

Humanosphere – Denne burde faktisk ikke være med på listen, da folkene bag det Seattle-baserede program denne sommer valgte at lukke ned for udsendelserne. Ikke desto mindre en honourable mention til en podcast, der har været blandt de bedste i en årrække.

Bonus

Slutteligt en anbefaling af en relativ ny podcast, der ikke kunne blive plads til under ovenstående kategorier. I mere end seks år har serien Game of Thrones trukket fulde huse på HBOs båndbredde når nye afsnit af den populære fantasy-serie blev lagt op. Hver uge igennem den netop afsluttede syvende sæson har AP-journalisterne Chris Rugaber og Josh Boak analyseret serien gennem en økonoms linse. Vi kommer således både ind på migration, klimakrise og den stærke centralbank med en mærkværdig investeringspolitik.

Så vidt små 30 podcastanbefalinger. Vi hører gerne om hvilke vi har glemt.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus