Skip to main content

              

  • Toolmaster.dk - Joomla Support
  • Politik

EU vedtager position på udviklingsfinansiering

Tirsdag d. 26. maj vedtog EU’s udviklingsministre unionens position på udviklingsfinansiering, de såkaldte rådskonklusioner om ”Et globalt partnerskab for fattigdomsudryddelse og bæredygtig udvikling efter 2015”.

Beslutning sker forud for FN’s udviklingsfinansieringskonference i Addis Ababa i juli måned.

 

Positionen indeholder flere positive elementer, der er på linje med Globalt Fokus’ holdning på området. Dette gælder særligt forpligtelsen på at sikre politik-kohærens for udvikling (PCD) i forbindelse med udviklingsfinansiering, samt ikke mindst en genbekræftelse af bistandsforpligtigelsen på 0.7 % af BNI og 0.15-0.2 % af BNI til de mindst udviklede lande. Desuden blev EU-landene enige om, at 0.7 % af BNI forpligtelsen skal nås inden FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, der forventes vedtaget i september, udløber i 2030. Helt op til udviklingsministermødet var der stor usikkerhed om, hvorvidt EU-landene ville forpligte sig til noget konkret på bistandsområdet.

 

EU-positionen skuffer dog ved ikke at støtte op om et af udviklingslandenes helt store ønsker i FN-forhandlingerne om udviklingsfinansiering: Et mellemstatsligt organ på skatteområdet under FN, hvor udviklingslandene kan deltage på lige fod i fastsættelsen af globale skattestandarder. En proces, der i dag foregår i OECD, hvor mere end 100 af verdens lande eksluderes fra beslutningerne. Derudover er det problematisk, at EU-positionen ikke forholder sig til de risici, som er forbundet med offentlige og private partnerskaber, og når bistandsmidler bliver brugt som katalysator for private investeringer. Ligesom det er meget bekymrende, at EU-positionen ikke støtter op om et stærk regelsæt, der beskytter menneskerettighederne.

 

Globalt Fokus følger forhandlingerne om udviklingsfinansiering tæt og har i forbindelse med fastlæggelse af EU’s position på området afgivet et høringssvar, sendt breve til Folketingets Europaudvalg og Udenrigsudvalg, samt haft foretræde for Europaudvalget d. 22. maj.

 

Læs EU’s position her.

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus