Skip to main content

              

Udviklingsbistanden giver muligheder

 

DANMARKS STÆRKE UDVIKLINGSENGAGEMENT HJÆLPER IKKE KUN FATTIGE MENNESKER I ANRE LANDE, MEN STYRKER OGSÅ DANMARKS EGEN POSITION I VERDEN. DET HØJE NIVEAU AF UDVIKLINGSBISTAND BIDRAGER NEMLIG BÅDE TIL EN STÆRK INTERNATIONAL FORHANDLINGSPOSITION, MEN GIVER OGSÅ DANSKE VIRKSOMHEDER EN VEJ IND I VOKSENDE ØKONOMIER. 

 

Danmark har historisk set markeret sig som et af de mest generøse og udviklings-engagerede lande i verden. Danmark brugte i 2014 0,85 % af BNI på udviklingsbistanden, hvilket placerer os som det 4. mest generøse land i verden. Danmarks engagement viser sig dog ikke kun på størrelsen af bistanden, men også gennem kåringen som verdens bedste land til effektivt og professionelt at forvalte udviklingsbistand.  Vi får kort og godt det bedste ud af hver en krone, der gives i bistand.

 

BISTAND SOM PROCENT AF BNI

Skærmbillede 2015 05 22 kl. 11.42.17

 

Danmarks høje bistandsniveau kommer ikke kun verdens fattigste mennesker til hjælp, men fremmer også Danmarks egne interesser. Et lille lande med kun 5,6 millioner indbyggere som Danmark har ikke en stor stemme i internationale fora og forsamlinger. Men netop det danske engagement og rolle som foregangsland på udviklingsområdet har bidraget til at give Danmark større international anerkendelse gennem et velrenommeret omdømme – og dermed mere gennemslagskraft internationalt.

 

Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier, kalder således Danmarks udviklingssamarbejde for ”det stærkeste instrument i Danmarks udenrigspolitik. Dens kvalitet og betydningsfulde omfang høster anerkendelse rundt omkring på kloden, og det giver et meget lille land mulighed for at opnå en indflydelse, som det ellers ikke er berettiget til.”

 

Samtidig med at udviklingspolitikken bidrager til en stærkere stemme i internationale sammenhænge, understreger Danmarks handels- og udviklingsminister Mogens Jensen også de økonomiske fordele af international solidaritet.

 

Vi skal heller ikke glemme, at det også er i vores interesse at skabe langsigtet udvikling, der bider sig fast. Både for at bekæmpe fattigdom med arbejdspladser, og så landene med tiden i stigende grad vil efterspørge danske produkter og kompetencer. Det er der allerede gode eksempler på i lande som Vietnam, Ghana og Bangladesh.

- Mogens Jensen, om den høje danske bistandsniveau.

 

Kompetencen til at indgå handelsaftaler er i dag placeret hos EU. Ifølge Europa-Kommissionens handelsstrategi vil udviklingslande og nye vækstlande forventes at tegne sig for næsten 60 % af verdens BNP i 2030. Kommissionen fremhæver, at EU's relation til de hastigt fremvoksende økonomier i øjeblikket skifter fra at have fokus på udvikling og bistand til et mere ligeligt økonomisk forhold – hvor EU forventer, at de også åbner deres økonomier for europæisk økonomisk vinding.

 

Imens udviklingsbistanden bestemt ikke bør styres af egeninteresser og for egen vindings skyld, så bør politikerne anerkende vigtigheden af den danske bistand. Danmarks internationale relationer og international gennemslagskraft er direkte påvirket af vores internationale solidaritet i en stadig mere globaliseret verden.

 

Find teksten i printevenlig PDF-fil med referencer her. 

 

Synes du også, at alle folketingskandidater bør forholde sig til udviklingsbistandens moral, mål og størrelse?

   - Tag til en folketingsdebat og stil de globale spørgsmål.

   - Kontakt din lokale kandidat på twitter.

   - Bland dig i debatten – på facebook, i avisen eller nede på gaden.

 

 

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus