Skip to main content

              

Folkelig opbakning

 

 

STØRSTEDELEN AF DANSKERNE STØTTER DEN HØJE, DANSKE UDVIKLINGSBISTAND. NÆSTEN 2 UD AF 3 DANSKERE  ER TILHÆNGERE AF DET DANSKE BISTANDSENGAGEMENT. DET KAN MAN DA KALDE FOLKELIG OPBAKNING.

 

Udviklingsbistanden er omgærdet af krav og ønsker til en såkaldt ”folkelig forankring” i den danske befolkning. Dette henviser blandt andet til den brede, folkelige støtte til at der gives udviklingsbistand. Således er danskernes tillid og opbakning til det danske bistandsengagement blevet undersøgt og analyseret. Danskerne har en overvejende positiv holdning til udviklingsbistand, hvor langt mere end halvdelen af danskerne støtter udgifterne til udviklingsbistanden.

 

 

Selv om danskernes støtte til udviklingsbistanden er faldet over de seneste par år, støtter langt over halvdelen af den danske befolkning stadig, at vi giver bistand. Mens næsten 2 ud af 3 danskere er tilhængere af dansk bistandsengagement, er det kun 12 procent af den danske befolkning, der er imod.

 

 

Faktisk mener kun 36 procent af danskerne, at vi bruger for mange penge på udviklingsbistand i 2014. Til gengæld tror danskerne også, at Danmark giver mere i bistand end vi faktisk gør. 50 % af den danske befolkning tror, at vi giver et højere beløb end de 16,5 mia. kr. – 0,85 % af Danmarks BNI, som udviklingsbistanden lå på i 2014.

 

 Skærmbillede 2015 05 22 kl. 11.38.35

 

 

Andre politikker?

 

 

Men hvordan har danskerne det med andre politikker? Støtten til andre danske politikker eller indsatser bliver ikke undersøgt og analyseret i lige så høj grad som støtten til udviklingsbistanden. Til gengæld måles somme tider under højtravende debatter på danskernes ønske om besparelse på forskellige udgiftsområder.

 

 

Et ønske om besparelser på den danske udviklingsbistand er tydeligvis ikke overvældende i forhold til ønsker om besparelser på andre udgiftsområder. Imens 2 ud af 3 danskere i 2007 gerne så forsvarets budget blive mindre, og 7 ud af 10 danskere i 2009 gerne så en lavere udgift for staten til bankpakke to, er det kun lidt over 30 procent af danskerne i 2014, der ønsker en direkte besparelse på udviklingsbistanden. Alligevel er flere partier gået til valg på at spare på bistanden – trods den store folkelige opbakning til udviklingsbistanden.

 

FO2

 

 

Find teksten i printevenlig PDF-fil med referencer her. 

 

 

Synes du også, at alle folketingskandidater bør forholde sig til udviklingsbistandens moral, mål og størrelse?

 

   - Tag til en folketingsdebat og stil de globale spørgsmål.

 

   - Kontakt din lokale kandidat på twitter.

 

   - Bland dig i debatten – på facebook, i avisen eller nede på gaden.

 

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus