Verdensmålene lokalt og globalt

-  

logo

VERDENSMÅLENE LOKALT OG GLOBALT

– Vejen til opnåelsen af målene skal ske på alle niveauer

banner


 

Foto: Lauge Eilsøe-Madsen/Verdens Bedste Nyheder
 

Globalt Fokus' nyhedsbrev april 2019

Globalt Fokus' nyhedsbrev udkommer én gang om måneden. Her kan vores medlemmer og andre interesserede læse lidt om vores arbejde og hvad der rører sig i civilsamfundet samt finde spændende arrangementer afholdt af os selv eller andre.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares. Har du spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte webredaktør og kommunikationsmedarbejder Rasmus Hald Møller på rhm@globaltfokus.dk.

 
 

PÅ KANTEN AF GÆLDSKRISER VERDEN OVER
Imens står FN-processen om udviklingsfinansiering i stampe

 FfD

Globalt Fokus deltog i det fjerde Financing for Development Forum i New York henover påsken. Endnu en gang samledes verdenssamfundet for at diskutere, hvordan udviklingslandenes økonomiske fremgang sikres og finansiering til verdensmålene nås. Men som en sky over ugens diskussioner lurede den potentielle trussel om gældskriser og en recession i verdensøkonomien, der kan afspore hele 2030-dagsordenen.

Læs hele analysen fra mødet på vores hjemmeside.

 
 

THE POWER OF TOGETHERNESS
At kæmpe for demokratiske rettigheder

 

International Civil Society Week (ICSW) er et årligt event som samler civilsamfundsledere, aktivister og engagerede borgere på tværs af sektorer, temaer og regioner til dialog, debat og deling af fælles løsninger til, hvordan man skal gribe an overfor verdens mest presserende udfordringer inden for menneskerettigheder, demokrati og international udvikling.

Der er et forskelligt tema hvert år, og i år var temaet "The Power of Togetherness", som gik ud på at undersøge, hvordan mennesker og organisationer rundt om i verden kan arbejde sammen for retten for et frit rum i samfundet for borgere til at bruge deres demokratiske rettigheder til ytrings-, forsamlings- og foreningsfrihed i en tid, hvor det er under pres globalt.

ICSW præsenterede over 30 sessioner med paneler og partnerevents, der tog fat på en række kritiske spørgsmål vedrørende en lang række emner som om brugen af teknologi, hvordan NGO’er håndterer angreb imod dem, indskrænkelsen af mediefriheden og spørgsmålet om, hvordan man skaber et større samfundsansvar.

Læs vores analyse fra ICSW her.
Du kan læse mere om CIVICUS her.

 
 

KOM FORBI VERDENSMÅLENES PLADS PÅ BORNHOLM
Vi glæder os til Folkemødet 2019

 

Verdensmålenes Plads har fået betegnelsen "hjertet" i årets verdensmålstema af Foreningen Folkemødet. Verdensmålenes Plads er kun Verdensmålenes - og derfor alles. Værtsgruppen bag pladsen inviterer alle borgere til at deltage i tværsektorielle samtaler, løsninger og ideer for opnåelse af de 17 Verdensmål. Værtsgruppen består af Globalt Fokus, Dansk Industri, Fagbevægelsens Hovedorganisation, 2030-netværket på Christiansborg og dets rådgivende 2030-panel og er netop et godt eksempel på de partnerskaber, der skal til for, at Danmark og Verden kommer i mål i 2030.
 
På Verdensmålenes Plads kan du opleve, hvad andre gør for målene i Danmark og globalt samtidig med, at du selv kan få måder til at handle bæredygtigt på. I Verdensmålenes Telt kan du deltage i 22 events på tværs af de 17 Verdensmål om vor tids vigtigste samtale sat i scene af mere end 70 medarrangører, der samarbejder på tværs af sektorer. Du kan blive klogere på Danmarks verdensmålsportal, nyde bæredygtig mad fra madboden, der serverer og forklarer bæredygtig mad til pladsens besøgende - og ikke mindst være en del af aftenens fester med afsæt i pladsens Verdens Bedste Bæredygtige Bar.

 
 

DANMARK FOR MÅLENE BESØGER HELE LANDET
Lad os sammen gøre Verdensmål til hverdagsmål

  DK for målene

De 17 Verdensmål er vor tids vigtigste plan. Den skal sikre bæredygtighed for hele verden inden 2030.

Dog kender kun ca. 20% af danskerne Verdensmålene, så det er enormt vigtigt, at vi gør mere for at udbrede kendskabet blandt danskerne, så vi alle kan være med til at løfte denne vigtige dagsorden.

På et pressemøde den 29. april blev kampagnen lanceret af den tværsektorielle arrangørgruppe på DOKK 1 i Aarhus. Finansminister Kristian Jensen var blandt talerne, der understregede vigtigheden af kampagnen for at vi når i mål i 2030.
 
Den hidtil største, danske oplysning- og aktivitetskampagne for FN’s 17 verdensmål, Danmark for Målene, besøger hen over sommeren 48 byer seks gange. I alt 288 temaarrangementer på byernes torve, hvor der etableres et oplevelsesunivers med seks pavilloner og én hovedpavillon, hvor kommuner, organisationer og virksomheder fortæller om deres engagement i Verdensmålene, og hvad den enkelte kan gøre for at bidrage til en bæredygtig verden.
 
Danmark for Målene lanceres i 2019 af Global Public i samarbejde med Verdens Bedste Nyheder og Globalt Fokus - og de 48 byer.

Se denne præsentation eller besøg Danmark for Målenes hjemmeside for mere viden om kampagnen.

 
 

BEKYMRENDE: DALENDE UDVIKLINGSBISTAND I 2018
Rasmus Stuhr Jakobsen kommenterer på udviklingen

 Altinget
 Foto: Colourbox

De nyeste tal fra OECD viser, at den samlede udviklingsbistand faldt med 2,7% i 2018 i forhold til året før. Dette kan bl.a. udgøre en trussel mod at nå FN’s verdensmål inden 2030.

Læs hele artiklen inkl. Globalt Fokus’ formand Rasmus Stuhr Jakobsens kommentar hos Altinget.

 
 

IDÉER TIL POLITISK HANDLING FOR VERDENSMÅLENE
Nye interviews med WWF og Red Barnet

 Interviewserie

Som startskud til at gøre bæredygtig udvikling til et centralt tema frem mod det nært forestående folketingsvalg, udgav Globalt Fokus i februar et idekatalog. Heri gav danske NGO’er, med afsæt i de 17 verdensmål, konkrete ideer til politisk handling, der skal sikre denne bæredygtige udvikling - både herhjemme og ude i verden. Globalt Fokus bringer i de kommende uger en interviewserie med nogle af forfatterne bag ideerne.

Læs de nye interviews med WWF og Red Barnetvores hjemmeside.

 
 

SÅDAN ARBEJDER EU'S LEDERE MED VERDENSMÅLENE
Concord med ny rapport

 Kommission
 Foto: Wikimedia Commons

Med EU’s optagelse af 2030-agendaen påtog EU’s ledere sig at arbejde aktivt med bæredygtig udvikling. I et hektisk EU år med bl.a. valg til Europa-Parlamentet har Concord Europe udgivet en guide til, hvordan EU’s nuværende og kommende ledere kan arbejde med den bæredygtige dagsorden.

Læs rapporten ‘How Will You Work For Sustainable Development?’ af Concord her.

 
 

GLOBALT FOKUS SØGER PRAKTIKANTER TIL EFTERÅRET
Vil du være vores nye praktikant for kapacitetsudvikling eller på politikområdet?

 

Vil du være med til at arbejde for en bæredygtig udvikling for verdens fattigste? Interesserer du dig for udviklingspolitik i en dansk og international kontekst, og har du lyst til at bruge din viden i praksis? Eller vil du arbejde med FN's Verdensmål og være med til at byde ind i en innovativ og tværsektoriel ramme for vor tids vigtigste samtale?

Globalt Fokus søger to praktikanter – én til politikområdet, hvor du vil komme til at arbejde med dansk, europæisk og international bistandspolitik; og én til området for kapacitetsudvikling, som vil blive tilknyttet de kapacitetsudviklingsindsatser, som omfatter Globalt Fokus’ medlemsorganisationer under det strategiske fokusområde Læring, udvikling & lederskab.

Som praktikant i Globalt Fokus kommer du tæt på den politiske virkelighed i en organisation, der dagligt arbejder med udviklingspolitik, verdensmål og civilsamfundets vilkår på både dansk, europæisk og internationalt plan. Hos Globalt Fokus vil du blive en del af et visionært, professionelt og uformelt team, hvor vi sætter tillid og ansvar højt.

Hvis du synes at noget af dette lyder interessant for dig eller én du kender, så er det med at skynde sig til tasterne og søge en praktikplads hos Globalt Fokus inden ansøgningsfristen mandag d. 6. maj.

 
 

EVENT SPOTLIGHT

Breakfast Briefing: What is Canada doing to help achieve the Sustainable Development Goals?

Tirsdag d. 7. maj
Kl. 08:30 - 10.00


"Global Focus and the Embassy of Canada are pleased to host a breakfast briefing on what Canada is doing to achieve the Sustainable Development Goals, including Goal Number Five: Achieve Gender Equality.

The Embassy’s Political Counsellor, Simeon McKay, will provide a briefing on how the Government of Canada is integrating the SDGs domestically and internationally. The embassy will be joined by Laveza Khan, who will provide a Canadian civil society perspective on Canadian efforts."

Tilmeld dig arrangementet i vores kalender.

 

Kommende arrangementer


Tirsdag 30/4: Torsdag 2/5: Tirsdag 7/5: Hold øje med vores arrangementkalender, hvor vi løbende lægger nye arrangementer op!
--
www.globaltfokus.dk

              
--
Powered by AcyMailing