Der er omkring 1,4 mia. mennesker, der lever for under 1,25 US$ per dag. 1 mia. af dem lever af landbrug. Ulighed er en central problemstilling, også i forhold til fødevaresikkerhed. EU er både verdens største aktør inden for landbrugshandel og udviklingssamarbejde. Derfor er EU’s politik helt afgørende.

 

Europa-Kommissionen vedtog i marts 2013 en meddelelse på moder og barn ernæring. Som opfølgning er Kommissionen ved at vedtage en handlingsplan på ernæring, der har som målsætning at 7 mio. færre børn i 2025 skal være væksthæmmede som følge af under- eller fejlernæring. Den største gruppe af privatsektorinvesteringer i landbrugsland og –infrastruktur kommer fra europæiske firmaer. Alt for ofte undermineres de lokale bønders levebrød i jagten på profit.

 

Global fødevaresikkerhed opnås mest effektivt og bæredygtigt gennem en styrkelse af fødevareproduktionen lokalt i de fattigste lande og regioner. Til trods for at EU-støtten nu er afkoblet, og den derfor indeholder begrænsede mængder eksportsubsidier, er det tydeligt, at EU-støtten påvirker landbrug i det globale Syd negativt på en række områder. 

 

I maj 2014 blev en ny Landbrugsinvesteringsfond præsenteret, som skal ligge under Investeringsfonden for Udvikling (IFU). I denne forbindelse er der nogle risici (bl.a. land grabbing, jordrettigheder) som bør adresseres. Udenrigsministeriet har i sin Policy Coherence for Development (PCD)-handlingsplan nævnt fødevaresikkerhed og klimaforandringer som et strategisk prioritetsområde.

 

Læs mere i Globalt Fokus' arbejdsplan for 2015 her.

 

Publikationer, henvendelser mm:

0
0
0
s2smodern
powered by social2s