
Shifting the Power: Lad os gå fra kapacitetsopbygning til kapacitetsdeling
Hvordan skaber vi et mere retfærdigt udviklingssamarbejde? Det var det centrale spørgsmål på det første møde i Globalt Fokus´ nye arbejdsspor Shifting the Power, hvor medlemmer og eksperter fra bl.a. Uganda dykkede ned i udviklingssektors magtrelationer, sprog og de nødvendige samtaler, der skal finde sted for at ændre den internationale bistandsstruktur.
I samtaler med Moses Isooba, Executive Director for Uganda National NGO Forum, og Myriam Ciza Gambini, Projekt Manager ved International Civil Society Centre, blev medlemmer og andre aktører fra udviklingssektoren inviteret til at reflektere over, hvordan vi konkret forholder os til Shifting the Power, udfordrer magtstrukturerne indlagt i den internationale bistandsstruktur og skaber mere ligeværdige samarbejder i udviklingsarbejdet.
Kapacitetsdeling vs. kapacitetsopbygning
Som Moses Isooba understregede fra sin online forbindelse i Kampala, er der et presserende behov for at ændre den måde, vi tænker magt og ressourcer på i udviklingssamarbejdet. “Udviklingssektoren må forandre sig,” fortalte Moses Isooba, og henviste til den koloniale tankegang, som fortsat præger de internationale organisationer. De nationale aktører i majoritetsverdenen (tidligere omtalt som ‘det globale syd’) bør ikke længere være underlagt et system, hvor magten bliver centraliseret i minoritetsverdenen (tidligere omtalt som ‘det globale nord’). I stedet bør magten og ressourcerne i højere grad decentraliseres til de aktører og organisationer, der arbejder tæt i og med de samfund, hvor indsatserne implementeres.
Moses Isooba talte videre om vigtigheden af at værdsætte og anerkende den lokale viden, der findes i hver kontekst. For at sikre bæredygtighed og reel forankring af indsatser, er det nødvendigt at etablere et samarbejde, hvor internationale organisationer og lokale aktører deler ressourcer og viden. “Det handler om capacity sharing, ikke om capacity building” påpegede han, og understregede, at det er i det tætte samspil mellem lokale og internationale aktører, at løsningerne skal findes. Det vil også være med til at gøre bod på det tillidsbrud, der er opstået imellem aktørerne i sektoren.
Decentralisering af magt forudsætter en forståelse af magtens natur
Fra International Civil Society Centre bidrog Myriam Ciza Gambini med en række vigtige refleksioner om de politiske og strukturelle forandringer, der er nødvendige for at flytte magten til de lokale aktører. “Det som startede som et argument for en specifik arbejdsmetode, er nu blevet en absolut nødvendighed for organisationerne, hvis de vil forblive relevante i fremtiden,” forklarede Myriam Ciza Gambini og understregede, at forandring i governance-modeller er en grundlæggende del af transformationen. Hun fremhævede ligesom Moses Isooba vigtigheden af, at beslutningstagning ikke længere sker i et top-down-perspektiv, men i samarbejde med de lokale aktører. Det handler om at sikre, at lokale aktører er repræsenteret i beslutningsprocesserne, og at de har mulighed for at påvirke både de strategiske og finansielle beslutninger.
Et centralt punkt i Myriams Ciza Gambini præsentation, var magtens natur: “Magt handler om at være i stand til og have mulighed for at kunne påvirke beslutninger, kontrollere ressourcer og skabe de nødvendige ændringer. Det er afgørende at forstå forholdet mellem formelle og uformelle magtstrukturer". Myriam Ciza Gambini påpegede også, at magten internt i organisationerne, især i internationale NGO´er, bør decentraliseres. Det handler ikke kun om, at organisationer skal være lokalt ledede, men også om at tackle de interne magtforhold og sikre, at magten deles mere ligeværdigt mellem internationale og lokale aktører.
Magt og sprog: Hvilken rolle spiller vores sprogbrug i udviklingssamarbejdet?
Et andet centralt tema, der blev fremhævet under arrangementet, var betydningen af sprog i udviklingssamarbejdet. Moses Isooba talte om, hvordan brugen af koloniale sprog som engelsk kan skabe afstand mellem internationale organisationer og de lokale samfund, de søger at støtte. Når vi bruger et sprog, der ikke er det lokale, taler vi ikke med den lokale befolkning, men om dem.
Moses Isooba pegede også på, at ord, fraser, idiomer og udtryk har stor betydning for, hvordan vi ser verden. “Vi skal være opmærksomme på de konnotationer, som visse ord bærer med sig” sagde han og nævnte, hvordan begrebet “det globale syd” ofte bruges som en homogen betegnelse for en stor mangfoldighed af kulturer og lande. I stedet bør vi tale om “majoritetsverden,” et udtryk der mere præcist anerkender den uretfærdige magtfordeling verdens minoritet har over verdens majoritet.
Samtalen fortsætter
I samtalen med Moses Isooba og Myriam Ciza Gambini blev det gjort tydeligt, at forandringerne ikke kun skal finde sted på de politiske og strukturelle niveauer – de må også afspejles i, hvordan vi kommunikerer og forstår de relationer, vi arbejder i. Det kræver en afkolonisering af både magt og sprog, hvor lokale aktører får mere indflydelse på beslutningstagning, og vi anerkender den mangfoldighed, der findes i de samfund, vi arbejder med.
Samtalen er i den grad i gang, og hos Globalt Fokus ser vi frem til at fortsætte med dette arbejdsspor, hvor vi samler vores medlemmer om denne dagsorden, og skaber et fælles forum for vidensdeling og inspiration på tværs af organisationer. Vi vil fortsætte dialogen med aktører fra majoritetsverdenen for at sikre, at samtalen om magtforskydning ikke kun foregår i minoritetsverdenen, men også inkluderer perspektiver fra de lande, vi arbejder i.
Læs mere om Globalt Fokus´nye arbejdsspor Shifting the Power
Er du interesseret i at være en del af arbejdssporet eller Shifting the Power mailinglisten? Så kan du kontakte Emma Byrne på
- Oprettet den .