Skip to main content

              

GLOBALT EKSPERTPANEL: Lokalt ejerskab bør være grundlæggende for den danske udviklingsstrategi

En ny udviklingspolitisk og humanitær strategi er lige om hjørnet. Globalt Fokus´ Syd ekspertpanel minder i slutspurten både udviklingsministeren og Folketingets udviklingsordførere om, at danske nationale interesser må vige for lokale behov, og at lokal forankring bør være helt grundlæggende for den kommende strategi og alt udviklingssamarbejde.

Forhandlingerne til den kommende udviklingspolitiske og humanitære strategi er nu i deres sidste fase, og vi forventer, at en ny dansk strategi er lige på trapperne. Globalt Fokus har så vidt, det har været muligt, fulgt processen tæt, og vi har på vegne af det danske civilsamfund givet løbende input og anbefalinger til både udviklingsministeren og Folketingets udviklingspolitiske ordførere.  

 

Sammen med vores medlemmer udviklede og præsenterede vi bl.a. tre principper, som bør være grundlæggende for den kommende strategi; Princip 1: Bæredygtige samfund, der kan modstå kriserPrincip 2: Menneskerettigheder i første rækkePrincip 3: Civilsamfundet og lokalt ejerskab skaber langvarig forandring

 

Netop for at sikre princippet om lokal forankring nedsatte Globalt Fokus sidste år et Syd ekspertpanel, der kunne sikre, at vores eget input til strategien giver mening for lokale partnere. En god og bæredygtig udviklingspolitisk og humanitær strategi skal nemlig først og fremmest være relevant og accountable, der hvor den skal implementeres og overfor de mennesker, som den påvirker, hvilket kun kan ske med fuld inddragelse af det lokale niveau. 


Her i slutspurten af forhandlingerne vil Globalt Fokus´ Syd ekspertpanel minde udviklingsministeren og Folketingets udviklingspolitiske om, hvorfor det er altafgørende, at den nye strategi tager afsæt i lokale behov og ikke i danske interesser:

 

 

 

nada

Nada Nashat,
Advocacy coordinator for Center for Egyptian Women’s Legal Assistance, Egypten:  
 

"Dansk udviklingssamarbejde og den nye strategi skal tage afsæt i lokale behov. Her er det vigtigt at forstå og respektere de lokale organisationers prioriteter, for det er dem, der kender deres samfunds behov bedst. Det er afgørende, at Danmark konsulterer lokale partnere om, hvordan man bedst sammenfletter de lokale organisationers behov med de danske prioriteter. De danske prioriteter må samtidig være fleksible og villige til at imødekomme lokalsamfundets behov."

 

 

 

 

 

     

Image

 

 Betty Yolanda,
 Asia Regional Manager,  Business & Human Rights Resource Center,
 Indonesien:

 

 "Civilsamfundet er en stærk agent for forandring.   Udviklingsbistand er nødvendig for at støtte og opbygge             civilsamfundets magt og evne til at skabe forandringer. Derfor skal   den nye danske strategi øge sin direkte støtte til det lokale   civilsamfund."

 

 

 

 

 

 

  

 

Farida Color PortraitFarida Nabourema,

Demokratiaktivist og forfatter, Togo:

 

" Der er et presserendebehov for at involvere lokale befolkninger på alle niveau er - fra udarbejdelsen og udviklingen af ​​programmerne til deres gennemførelse. Den danske strategi skal bevæge sig væk fra den koloniale model, der forsøger at eksportere bestemte udviklingsmodeller. Snarere skal den danske udviklingsstrategi se lokale befolkninger som de vigtigste agenter for forandring og vækst.  


Lokale befolkninger bliver alt for tit udelukket fra udformningen af udviklingsprogrammer med argumentet om manglen på kompetencer. Men kompetencer kan let og effektivt opnås gennem kapacitetsopbygning. Den danske strategi skal give mulighed for vidensdeling og sikre stærk lokalforankring, så borgerne kan være drivkraften i udviklingsprogrammerne - også efter dansk finansiering ophører."

 

 

 

 

Lokal forankring på tværs af hele strategien
I Globalt Fokus bakker vi op om den stærke anbefaling fra Syd ekspertpanelet om at sætte lokalt ejerskab i centrum. Lokalt ejerskab er ikke en ny diskussion i udviklingssektoren, alligevel ser vi stadig, hvordan det lokale perspektiv forbliver sekundær eller måske helt forsvinder i mange dele af udviklingssamarbejdet. Men uden en stærk forståelse for og inddragelse af lokale partnerorganisationer, lokale samfund og de borgere, som en ny udviklingspolitisk og humanitær strategi vil påvirke direkte, vil vi aldrig opnå den forandring, Danmark ønsker at skabe gennem udviklingssamarbejdet. Derfor håber vi, at politikerne under de sidste forhandlinger minder sig selv om, hvem den nye strategi er til for at hjælpe, og at det grundlæggende princip om lokalt ejerskab kommer til udtryk på tværs af hele strategien. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus