Skip to main content

              

Nye teknologier udfordrer civilsamfundets og menneskerettighedernes sammenhængskraft

Nye teknologier udfordrer civilsamfundets og menneskerettighedernes sammenhængskraft, men de præsenterer også mange muligheder for demokratisk udvikling og deltagelse. Globalt Fokus sætter nu fokus på, hvordan vi sikrer digital modstandsdygtighed blandt civilsamfundet og håndterer skyggesiderne af nye teknologier.

Digital og teknologisk udvikling skaber både udfordringer og muligheder for at sikre menneskerettigheder og demokrati i hele verden. Vi har det seneste årti set mange eksempler på, hvordan nye teknologier bliver brugt af borgere, folkelige bevægelser og civilsamfundet i deres kamp for demokrati og menneskerettigheder, men samtidig er vi vidner til, hvordan autoritære regimer bruger de samme teknologier som værktøjer til at overvåge og undertrykke borgere og begrænse civilsamfundets råderum. Globalt Fokus ser det derfor som en vigtig opgave at undersøge, hvordan dansk civilsamfund kan arbejde med området fremadrettet.

Danmark vil fremme civilsamfundets råderum offline og online

I slutningen af maj inviterede vi sammen med Udenrigsministeriet derfor til webinaret “Digitalt ansvar og modstandsdygtighed” (Digital Responsibility and Resilience) med repræsentanter fra dansk og internationalt civilsamfund, Udenrigsministeriet og internationale eksperter. 

Webinaret blev skudt i gang af Mette Thygesen, chef for humanitære indsatser, civilsamfund og engagement i Udenrigsministeriet, som klart udtrykte, at det er Danmarks mål at sikre digital modstandsdygtighed:  

“Det er en prioritet for Danmark at fremme civilsamfundets råderum både offline og online. Det er samtidig en del af noget større – at fremme demokrati og menneskerettigheder.”

Det blev fulgt op af et oplæg af Dr. Steven Feldstein, Senior Fellow fra Carnegie Endowment og forfatter til bogen ”The Rise of Digital Repression”. Steven Feldstein identificerede tre kritiske globale tendenser; technonationalisme, fragmentering af internettet og undertrykkende digitale strategier. Disse tre trends underbygger behovet for digital modstandsdygtighed: 

“For at kæmpe imod disse tendenser er der behov for at udvikle fælles demokratiske principper for brugen af teknologi, vi skal drage vores egne regeringer til ansvar for deres beslutninger, vi skal sikre at rettigheder, som eksisterer offline, ikke bliver forværret online, og så skal vi støtte demokratiske bevægelser med innovative redskaber.”  

Se Steven-Feldstein oplæg her 

Gamle udfordringer i nye klæder 
Webinaret fortsatte med en paneldiskussion, hvor Feldstein og Thygesen havde selskab af Amy Taylor fra CIVICUS og Eva Grambye fra Institut for Menneskerettigheder. En af de overordnede pointer fra paneldiskussionen var, at selvom mange af de teknologiske udviklinger virker nye, så er de underliggende udfordringer ”velkendte”.  

Der er et øget behov for nye multistakeholder-platforme, så flere sektorer bliver involveret i løsningerne, samt stærke accountability frameworks, “som sikrer, at retten til at forsamle sig, forene sig og ytre sig også opretholdes digitalt på lige fod med de fundamentelle friheder og normer, som allerede eksisterer i den fysiske verden,” forklarer Amy Taylor fra CIVICUS.
 
Se hele Amy Taylor oplæg her

“Tech skaber et stort kapacitetsbehov for civilsamfundsorganisationer og nationale menneskerettighedsinstitutioner, så de kan leve op til deres rolle som vagthund overfor regeringer – både online og offline,” siger Eva Grambye.
  
Se hele Eva Grambye oplæg her  

Stærkere samarbejde mellem civilsamfund og tech-industrien
Efter paneldiskussionen blev deltagerne delt i tre sessioner, der fokuserede på digital modstandsdygtighed, digital mobilisering og digital ansvarlighed. De blev faciliteret af de internationale organisationer Digital Defenders Partnership, WITNESS og Access Now. Sessionerne samlede input og erfaringer fra dansk og internationalt civilsamfund, og her var meldingerne tydelige: nye teknologier udfordrer civilsamfundets, demokratiets og menneskerettighedernes sammenhængskraft, men der er også muligheder, fx ved at forberede sig på internet shutdowns. Overordnet set er der dog brug for stærkere og mere holistiske samarbejder mellem civilsamfund, tech-industrien og regeringer, som er forankret i bottom-up erfaringer og lederskab, hvor eksisterende menneskerettighedsmekanismer adresserer tech-udfordringer. 

Globalt Fokus fortsætter arbejdet med tech og demokrati, hvor vi vil samarbejde med nationale og internationale partnere, Udenrigsministeriet, eksperter og stakeholders. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus