Skip to main content

              

Interview med en af demokratiets forkæmpere i Hong Kong

 

 

Globalt Fokus har snakket med aktivisten Johnson før og efter Corona-virussen brød ud. Johnson har været en del af demokrati-bevægelsen i Hong Kong, siden dens begyndelse i 2014. Under pandemien er Johnsons muligheder for at udøve sine civile rettigheder stærkt begrænsede. Dermed er kampen for demokrati sat under stærkt pres.

Kampen for demokrati i Hong Kong

Det har aldrig været en nem kamp, men siden pandemien brød ud har kampen for en demokratisk udvikling i Hong Kong haft hårdere vilkår end nogensinde før. Virussens udbrud har betydet, at den kinesiske regering og Hong Kongs selvstyre under dække af Corona har haft mulighed for at bekæmpe civile demokrati forkæmpere med voldsomme og voldelige midler. Blandt andet har Hong Kongs regering under dække af pandemien anholdt prominente figurer fra demokrati-bevægelsen.

International Solidaritet

Før Corona brød ud fremhævede Johnson vigtigheden af international solidaritet. Johnson fortalte,

 

“Menneske til menneske solidaritet genererer ikke politikker lige med det samme - men det har hjulpet os til at vinde en diskursiv kamp. Det at opbygge et demokrati handler også om at opbygge en diskurs. Så det at fortælle historier om andre menneskers kampe for demokrati - om andre folkemagts bevægelser - det har hjulpet os til at opretholde håbet og modet blandt Hong Kongs borgere”.

 

Da Globalt Fokus i sidste uge rakte ud til Johnson, sagde han,

 

“De seneste nedslag [fra regeringen] har været rettet mod politiske veteraner. De arresterede er folk, der ikke er kerneorganisatorer i den nuværende bevægelse, men som har stor symbolsk betydning for bevægelsen - de symboliserer den demokratiske bevægelse i Hong Kong”.

 

Set i lyset af Johnsons udlægning af den enorme betydning, som den diskursive kamp har for en politisk bevægelses arbejde, er det ikke svært at få øje på, hvor afgørende betydning arrestationerne af bevægelsens symbolske frontfigurer må have for bevægelsen. Johnson ser anholdelserne som, “Beijings forsøg på at sende et budskab og vise alle, hvem der styrer showet”.

Hvad kan du gøre?

Johnson mener, at pandemien leverer Kina en velkommen mulighed for yderligere at indskrænke Hong Kongs selvbestemmelse. Dette vil være et stort skridt væk fra det demokratiske selvstyre, som demokrati-bevægelsen ønsker for Hong Kong. Johnson fortæller,

 

”Lige nu tester Kina, hvad de kan slippe afsted med, mens verden har travlt med at håndtere pandemien. Det er afgørende at det international samfund fordømmer Kinas handlinger. Beijing har allerede foretaget flere indskrænkende tiltag. De har omfordelt ministre, de har foretaget genfortolkninger af forfatningen og generelt ignoreret Hong Kongs autonomi. Jeg tror Kina forbereder sig på et stort træk, mens resten af verden kun er opmærksomme på virussen”.

 

Johnson kalder på international opmærksomhed på indskrænkningerne af civilsamfundets råderum i Hong Kong. Han ønsker desuden international fordømmelse af Kinas dominans over det allerede begrænsede selvstyre i Hong Kong.

 

Kampagnen #BeskytCivilsamfundet har til formål at skabe bevågenhed omkring de mange nedslag på civilsamfund, der i øjeblikket sker under dække af Corona-virussen. Desuden ønsker Globalt Fokus og medlemsorganisationer at støtte den danske regering i at gå foran i den internationale kamp for menneskerettigheder og for frie og stærke civilsamfund. Derfor har vi udarbejdet en række udenrigs- og udviklingspolitiske anbefalinger, som skal understøtte regeringens indsats i FN og andre internationale fora.

 

Du kan læse om kampagnens delelementer og om præcis, hvad du kan gøre her.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus