
Globalt Fokus giver input til ny udviklingspolitiske strategi
Danmark skal have en ny udviklingspolitiske strategi, der skal være færdig i juni 2025. Regeringen har i den forbindelse inviteret udviklingspolitiske aktører til at give input. Globalt Fokus’ har sammen med medlemmer udarbejdet fem anbefalingsnotater, som nu er samlet i ´ Fremtiden for et bæredygtigt udviklingssamarbejde i en uforudsigelig verden´ og sendt ind til Udenrigsministeriet.
Danmarks udviklingssamarbejde er et af Danmarks stærkeste udenrigspolitiske værktøjer til at bidrage til en verden, der bygger på demokrati, rettigheder og bæredygtighed for alle mennesker. Den kommende udviklingspolitiske strategi og regeringens forpligtelse på give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand er helt afgørende.
I en uforudsigelig tid med historiske geopolitiske forandringer og kriser, alvorlige nedskæringer på udviklingsbistanden og dalende støtte til basale og hårdt tilkæmpede rettigheder, er der god grund til at styrke Danmarks udviklingspolitiske rolle.
Med stigende global mistillid, øget ulighed og en klimakrise, som rammer de allerede mest udsatte lande og befolkninger hårdest, er der masser at tage fat på, både politisk, socialt, økonomisk og mellemfolkeligt. Med strategien ’Afrikas Århundrede’ tog Danmark et vigtigt skridt i at anerkende og arbejde med disse globale udfordringer. Siden da er verden dog blevet mere uforudsigelig, ustabil og polariseret. Netop i tider som disse er det vigtigt at holde fast i udviklingssamarbejdet, både som brobyggende, fredsskabende og strategisk udenrigspolitisk værktøj.
Mens vi tager bestik af den nye internationale situation, skal vi fortsat være modige og holde fast i udviklingsbistandens formål, som er "at bekæmpe fattigdom og fremme menneskerettigheder, demokrati, bæredygtig udvikling, fred og stabilitet i overensstemmelse med FN-pagten, Verdenserklæringen om Menneskerettighederne og FN’s konventioner om menneskerettigheder."
Manglende rettigheder, fattigdom og ekstrem ulighed er bagvedliggende årsager til ustabilitet, konflikt, polarisering, mistillid og usikkerhed. En mere fredelig og bæredygtig verden kræver derfor en udviklingsbistand, som insisterer på at reducere ulighed, bekæmpe fattigdom og sikre rettigheder. Regeringens position om at stå fast på Danmarks forpligtelse til at holde dansk udviklingsbistand på 0,7 procent af BNI er derfor afgørende vigtigt i en tid, hvor udviklingsbistanden er under historisk pres.
En del af årsagen til den globale mistillid er spørgsmålet om finansiering. Inden USAID nedskæringerne manglede der 5 billioner dollars årligt for at levere på Verdensmålene. Hvis brugt rigtigt, kan udviklingsbistanden være med til at styrke tilliden mellem lande og det multilaterale system samt styrke fundamentet for en regelbaseret verdensorden. Den kan ligeledes understøtte nye alliancer, mindske finansieringshullet og bidrage til en bedre verden for det enkelte menneske, som får gavn af Danmarks internationale bidrag.
Derfor er det også positivt, at Danmark i disse år påtager sig et særligt stort internationalt ansvar i bl.a. Sikkerhedsrådet og bakker tydeligt op om det internationale samarbejde. For at udviklingssamarbejde bidrager i spændet mellem at støtte lokale samfund, enkelte menneskers liv og global mellemfolkelighed, skal det dog i højere grad rodfæstes i et forhold, hvor Danmark lytter og påtager sig ansvar, tør at tale om magtbalancer og afkolonialisering samt praktiserer lokalt lederskab og ejerskab. Det er essentielt for opbyggelse af ligeværdige partnerskaber.
Det danske civilsamfund og deres lokale partnere ser frem til at være aktive og konstruktive samarbejdspartnere i både udviklingen og implementeringen af en ny dansk udviklingspolitiske strategi.
HER FINDER DU DE 5 ANBEFALINGSNOTATER
- Oprettet den .