Skip to main content

              

At gå i kødet på udviklingsbistanden er et tillidsbrud af dimensioner 

Globalt Fokus og medlemmerne er glade for Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at adgangsbilletten til forhandlinger om en ny udviklingspolitisk strategi er, at partierne tilslutter sig en fastholdelse af udviklingsbistanden på 0,7 % af BNI. Det er afgørende, at Danmark viser lederskab i en tid med voldsomme nedskæringer. Dette og vejen frem for udviklingsbistanden var omdrejningspunktet til fyraftensmøde med civilsamfundet, forskere og politiske ordførere. 

Den amerikanske administration har nu meldt ud, at det, der startede som en indefrysning af midler, nu er et reelt stop af mere end 90% af USAID’s kontrakter og initiativer. Lige nu og her er det millioner af menneskeliv, der er på spil. Længere ude i fremtiden er det årtiers indsats for millioners rettigheder, bæredygtige levevilkår og fred, der risikerer at smuldre. 

I sektoren rammer de omfattende nedskæringer lokale civilsamfundsorganisationer allerhårdest - dernæst de internationale NGO’er (herunder en række af Globalt Fokus’ medlemmer) og flere FN-organer direkte. Det har sat gang i enorme rystelser på tværs af systemet, og samtidig ser vi nu også flere europæiske regeringer – senest Holland, Storbritannien og Frankrig – bebude nedskæringer i deres udviklingsbistand. Det sker med argumenter om, at udviklingsbistanden skal fokuseres på nationale interesser eller helt fjernes til fordel for militær oprustning. 

Lars Løkke holder fast i 0,7% 

Derfor er det også særligt vigtigt, at den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen for nyligt i Politiken meldte ud, at regeringen agter at holde fast i de 0.7 % af BNI til udviklingsbistanden, og at det på ingen måde er i Danmarks eller Vestens interesse at skære ned. Det var der også bred enighed om, da Globalt Fokus sammen med Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet, politiske aktører og forskere samledes til et fyraftensmøde i en fyldt sal på Vesterbro tidligere på ugen. 

Under mødet rapporterede Joyce Julian Acoko, forperson i Charter for Change Uganda, Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, og Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, om de millioner af mennesker, der allerede nu mærker de voldsomme nedskæringer på humanitære og udviklingsindsatser på både kort og lang sigt. Det er uddeling af livsvigtig medicin og vacciner, der stopper, nødhjælp, der rådner op i låste lagre, og lukkede skoler, der må afvise børn og sende dem ud til en endnu mere usikker fremtid  

“Det er så voldsomt, det der sker, og det berører så mange børn og deres voksne, at tallene bliver så store og svære at forstå,” forklarede Johanne Schmidt-Nielsen. Alligevel forsøgte hun at ridse nogle af de tal, der er kommet fra USAID’s egne beregninger på sundhedsområdet for at give de fremmødte et billede af de omfattende konsekvenser; “18 millioner ekstra tilfælde af malaria, 200.000 børn lammet med polio årligt, ca. 1 million børn, der ikke kommer til at få behandling for underernæring, mere end 28.000 nye tilfælde af infektionssygdomme som ebola årligt.” Tallene kommer fra Nicholas Enrich, som havde en højtstående stilling i USAID’s globale sundhedsprogram. 

Nedskæringer giver frit lejde til terrorgrupper, pirater og menneskesmuglere 

Efter civilsamfundets konkrete beskrivelser af konsekvenserne for mennesker og lokalsamfund, tog forskerne over. Katja Lindskov Jacobsen, lektor ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Ole Wæver, centerleder ved Center for Løsning af Internationale Konflikter ved Københavns Universitet, sammen med seniorforsker Adam Moe Fejerskov fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), fremhævede alle de sammenhænge mellem de massive nedskæringer i udviklingsbistanden og den globale sikkerhed. Det er på mange måder to sider af samme mønt, understregede de alle. Med afsæt i Somalia tegnede Katja Lindskov Jacobsen et billede af de sikkerhedspolitiske konsekvenser, nedskæringerne vil have: 

“I Somalia efterlader USAID et hul på 125 mio. dollars. Det er penge, der blev brugt til at understøtte en befolkning, der er meget hårdt ramt af klimarelaterede udfordringer, af voldelig konflikt og af meget stor fattigdom. I tillæg til at de mennesker nu får det sværere, er de nu blevet nemmere at rekruttere til de terrorgrupper, der efter Assads fald regrupperer sig i det nordlige Somalia, og til de piratgrupper, som igen er aktive, efter de i lang tid ikke har været det,” forklarede hun og fortsatte: “Og så bliver der nok også en god forretning for menneskesmuglere. For dem, der ikke vil lade sig rekruttere, vil måske flygte. Dette er et konkret geografisk eksempel, men det er et globalt billede, der går igennem. Og ja, det er skarpt tegnet, men det er for at understrege; at stoppe bistanden har humanitære OG sikkerhedspolitiske konsekvenser,” understregede Katja Lindskov Jacobsen. 

Afghanistan, hvor halvdelen af befolkningen er afhængig af international nødhjælp, blev af Adam Moe Fejerskov fremhævet som et eksempel, hvor manglende bidrag fra Vesten efter årtiers krig puster til et særligt hyklerisk narrativ. 

Det handler både om solidaritet og om sikkerhed 

I den fyldte sal på Vesterbro stod det derfor også lysende klart, at det at slå ring om udviklingsbistanden handler både om solidaritet og om sikkerhed. Det er ikke blot medmenneskeligt og moralsk rigtigt, men også strategisk klogt og det eneste bæredygtige at fastholde et dansk bidrag på 0.7 % og samtidig bruge sin position i EU til at skubbe på for en stærk europæisk linje. 

Fra politisk side var både Alternativets Sascha Faxe, SF’s Marianne Bigum og Venstres Jan E. Jørgensen enige om at forsvare de 0.7 %, men stillede samtidig spørgsmålstegn ved, hvordan “man får mest sikkerhed for bistanden” fremover. På vej ind i forhandlingerne om den nye udviklingspolitiske strategi – i vores kommende høringssvar og dialog med relevante aktører - har Globalt Fokus derfor også særligt øje på, at koblingen mellem udvikling og sikkerhed er relevant som aldrig før. Og samtidig, at der i den kobling også ligger nogle store faldgruber. 

Eklatant tillidsbrud 

Midt i en tid, hvor der både fra politisk hold og civilsamfundet med rette både skal tænkes og handles hurtigt, er det afgørende også at huske på det langsigtede blik på fattigdomsbekæmpelse, menneskerettigheder og planetens ve og vel. Globalt Fokus’ direktør, Mette Müller Kristensen, udtaler efter fyraftensmødet: 

“Nedskæringer i udviklingsbistanden - både den humanitære og udviklingsorienterede – cementerer et eklatant tillidsbrud i en tid, hvor den allerede er i bund. Det lader lokalbefolkninger i stikken og underminerer donorers troværdighed som ansvarlige aktører. Og det risikerer at sætte afgørende legitimitet på spil i en mere kompleks verden, hvor tætte alliancer er nødvendige på både lokalt og globalt niveau.” 

Det er derfor ikke kun i arbejdet med den udviklingspolitiske strategi, men i lige så høj grad ifm. Danmarks rolle i Sikkerhedsrådet og med EU-formandskabet, at Globalt Fokus vil tage dén samtale op. Det gælder også i civilsamfundet, hvor Globalt Fokus fortsætter med at indhente viden fra medlemmer og alliancer, så vi sammen og i solidaritet er rustet til den tid, vi står i. 

Vi fortsætter med at monitorere situationen, og du kan holde dig orienteret gennem vores medlemsservice Pol-info. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus