Skip to main content

              

EU-AU-topmøde – et opdateret partnerskab?

Da statslederne og kommissærerne af den Europæiske Union (EU) og Afrikanske Union (AU) mødtes til det 6. EU-AU-topmøde d. 17.-18. februar, var det med henblik på at styrke partnerskabet mellem de to nabokontinenter. I hvor høj grad dette lykkedes, er man i Bruxelles fortsat ved at analysere, men et par konkrete resultater kan fremhæves både fra topmødet og civilsamfundets engagement.

Ny fælles vision 

Under topmødet vedtog EU og AU en fælles vision for 2030. Den fælles vision har stort fokus på sundhed, vacciner og den økonomiske krise i Afrika som konsekvens af COVID-19.  

På trods af et stort fokus fra den Afrikanske Union så lykkedes det ikke at få EU til at støtte TRIPS waiver, som ville ændre patentreglerne omkring COVID-vaccinerne. Til gengæld støtter erklæringen op om egen afrikansk vaccine produktion. Kommissærerne fra EU og AU forventes at mødes i løbet af foråret for at fortsætte drøftelserne. 

EU annoncerede i forbindelse med topmødet en 150 mia. Euro investeringspakke (Africa-Europe Investment Package). Disse midler forventes at være resultatet af et regnestykke, der indeholder EU-budgettets allerede allokerede midler, evt. nye midler fra EU-medlemslande gennem Team Europe Initiatives og privatsektor investeringer. Investeringspakken vil være en blanding af lån og gavebevillinger. 

Forebyggelse af irregulær migration 

Migration og mobilitet fik også plads i erklæringen. Der er et klart fokus på forebyggelsen af irregulær migration, herunder grænsekontrol, adressere bagvedliggende årsager samt tilbagetagelse, men det fremgår også, at der skal arbejdes med ”lovlig” migration mellem de to kontinenter. I afsnittet er også henvisning til både menneskerettigheder og internationale forpligtigelser, samt at man vil forny samarbejde mellem EU, AU og FN i Tripartite Task Force 

Mange flere emner, herunder bl.a. klima, multilateralisme, fred og sikkerhed, var også på dagsordenen. 

Civilsamfundet udgav også en fælles erklæring med CONCORD Europe som pennefører. Mere end 180 civilsamfundsorganisationer fra både Afrika og EU, herunder Globalt Fokus, har skrevet under på erklæringen. Erklæringen har bl.a. fokus på civilsamfundets meningsfulde deltagelse og behovet for klare mekanismer for det fortsatte samarbejde bl.a. i forhold til investeringspakkerne. Civilsamfundets opråb har fået medieopmærksomhed i Bruxelles, hvor den manglende civilsamfundsinvolvering i topmødet er blevet fremhævet. 

Civilsamfundet står efter topmødet tilbage med især to spørgsmål: har EU-AU-topmødet haft den menneskecentrerede tilgang, som de selv har sat sig som mål? Og hvordan vil man fremadrettet inkludere civilsamfundet i arbejdet med partnerskabet, særligt i implementeringen og monitoreringen af de store investeringspakker, som blev lanceret under topmødet? 

Ønsker du at læse mere, så foreslår vi at følge ECDPM’s analyser og policy papirer omkring topmødet og resultaterne.

Læs også: 
Forud for EU-AU-topmødet sendte  Globalt Fokus et brev til Statsminister Mette Frederiksen, for at understrege vigtigheden af civilsamfundsinklusion. Inden topmødet udarbejdede vi også en huskeliste til Mette Frederiksen med de tre vigtigste ting, som vi som dansk civilsamfund mener, hun skulle have med til topmødet. Læs listen her: Pakkeliste til Mette Frederiksens topmøde-kuffert.

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus