Fortid, nutid og fremtiden - Om nye udfordringer & løsninger

-  

logo

Fortid, nutid og fremtiden - om nye udfordringer & løsninger i Civilsamfundet

banner


 


Globalt Fokus' nyhedsbrev oktober 2017

Globalt Fokus' nyhedsbrev udkommer én gang om måneden. Her kan vores medlemmer og andre interesserede læse lidt om vores arbejde og hvad der rører sig i civilsamfundet, samt finde spændende arrangementer afholdt af os selv eller andre.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares. Har du spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte webredaktør og kommunikationsassistent Simone Pless på sip@globaltfokus.dk

Debat: Politikerne tvinger danske unge til at blive hjemme i andedammen

"Vil politikerne virkelig tvinge danskere til at sige nej til de mange givende studie-, forsknings- og arbejdstilbud, som verden kan tilbyde?” Sådan spørger sekretariatsleder, Peter Christensen, og politisk studentermedarbejder, Nickolas Pagonakis, i deres fælles blogindlæg på Altinget om henholdsvis den nye pensionsaftale og Dansk Folkepartis lovforslag om SU’en.

Blogindlægget er et kald på et større mod, optimisme og ikke mindst globalt udsyn i dansk politik. Du kan læse det fulde indlæg her 

 Danmarks udfordringer og decentrale løsninger: Baren blev sat højt i Landstingssalen til det første Multi-stakeholder Forum på Christiansborg for FN’s verdensmål.Hvad sker der når man samler 150 repræsentanter fra ni forskellige sektorer og stiller dem opgaven at finde decentrale løsninger på opfyldelsen af FN’s verdensmål?
Det fandt vi ud af da Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN’s Verdensmål (2030-netværket), 2030-panelet og Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg for første gang inviterede til Multistakeholder forum d. 10. oktober.
Resultatet blev en smagfuld cocktail i form af 27 konkrete koncepter og forslag til, hvordan Danmark kan bidrage til indfrielsen af verdensmålene.

Læs den fulde artikel her:

Artiklen er skrevet af Emma Byrne, som er verdensmåls-praktikant på Globalt Fokus.

Fire nye rapporter fra Concord Europe i samarbejde med Globalt FokusSommeren 2017 og den første del af efteråret 2017 har for Globalt Fokus budt på et tæt samarbejde med Concord Europe; det europæiske NGO-netværk, som Globalt Fokus er national platform for i Danmark.
Globalt Fokus har her bidraget til en række anbefalinger og rapporter, som er blevet udgivet af Concord Europe i løbet af oktober.

Den første rapport omhandler FN’s verdensmål og indfrielsen af disse i Danmark og i EU.
Den anden omhandler den betydning, som EU’s førte politik har i det globale Syd.
Tredje rapport omhandler udviklingsbistand i Danmark og i EU, mens den fjerde og sidste omhandler EU’s medlemsstaters samarbejde med den private sektor i tæt relation til realiseringen af 2030-agendaen og FN’s verdensmål.

Læs mere og find rapporterne her

Fyraftensmøde 16. november kl. 16-18

Torsdag d. 16 november inviterer Globalt Fokus til offentligt fyraftensmøde om de bistandspolitiske trends vi ser i Danmark, EU og OECD. Vi lancerer her rapporten om AID-Watch og får blandt andet besøg af diverse DIIS forskere på områderne og der er mulighed for at diskuterer de nye trends med dem.

Arrangementet er åbent for alle, men kræver tilmelding til Nickolas Pagonakis på e-mail np@globaltfokus.dk.

Send gerne invitationen videre til kollegaer, familie, venner og andre interesserede.

Du kan læse mere om arrangementet her


 Vi søger nye praktikanter til foråret – er det dig eller én du  kender?Interesserer du dig for udviklingspolitik i en dansk og international kontekst, og har du lyst til at bruge din viden i praksis? Som praktikant hos os kan du være med til at arbejde for en bæredygtig udvikling for verdens fattigste. Lyder det som noget for dig, eller kender du den helt rette til stillingen, så er det bare med at ty til tasterne eller dele opslaget!
 
Vi søger op til flere praktikanter til foråret 2018, som vil blive sammensat efter deres forskellige faglige kompetencer og erfaring. Praktikanterne vil derfor så vidt muligt kunne påvirke deres opgaveportefølje alt efter faglige interesser og kompetencer. Som praktikant i Globalt Fokus kommer du tæt på den politiske virkelighed i en organisation, der dagligt arbejder med udviklingspolitik på både dansk, europæisk og internationalt plan. Du vil blive tilknyttet et eller flere af disse overordnede arbejdsområder:
  • FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling.
  • Politik og presse.
  • Civilsamfundets fremtid – I Danmark, EU og/eller Syd.
  • Kapacitetsopbygning og udvikling af det danske civilsamfund.
Yderligere oplysninger om praktikantstillingerne kan fås hos Emma Byrne på eb@globaltfokus.dk

Frist for ansøgning er midnat torsdag d. 19. november 2017. Vi ser frem til at høre fra dig!
 
Læs mere om stillingen og hvordan du søger her.

Generalforsamling

Globalt Fokus afholder årets generalforsamling tirsdag den 21. november, kl. 13:15-16:30 her i Rysensteensgade.

Dagsorden og bilag fremsendes senest to uger før generalforsamlingen – dvs. 7. november.

I forbindelse med generalforsamlingen vil vi umiddelbart inden afholde et frokostarrangement, hvor vi vil give ordet til udvalgte medlemsorganisationer for at holde mindre, uformelle oplæg og fortælle om deres arbejde. Ved denne lejlighed har I derfor mulighed for over en frokost at møde og få et indblik i de andre organisationers hverdag, arbejde og udfordringer.

Frokostarrangementet finder sted fra klokken 11:30 til 13:00, og ligesom generalforsamlingen finder det sted hos Globalt Fokus i Rysensteensgade, København.

I kan tilmelde jer dette frokostarrangement via vores hjemmesideNB: Denne tilmelding gælder kun arrangementet fra kl. 11.30 til 13:00

Vi glæder os til at byde jer velkommen til en bid mad og en håndfuld spændende oplæg.

 "Civilsamfundets Fremtid" er godt i gang og har nu afsluttet det fuldtegnede forløb om ”Magt og indflydelse”.

På den 3. og sidste session af forløbet om ”Magt og indflydelse” tog redaktør for Altinget Civilsamfund, Carsten Terp, organisationerne med bag Altingets årlige magtanalyse af det danske civilsamfund – et top 20 liste over de civilsamfundsorganisationer, der har mest politisk indflydelse. Kræftens Bekæmpelse og Ældre Sagen toppede listen. Carsten Terp udfordrede også organisationerne på samarbejde i koalitioner og spurgte: Hvem er jeres værste konkurrent, og hvad afholder jer fra at arbejde sammen med dem? Samt: Hvilken organisation, der ligner jer selv meget lidt, kunne styrke jeres gennemslagskraft over for Christiansborg?

Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty Danmark, var også taler ved 3. session. Amnesty Danmark er et eksempel på en organisation i den øverste ende af Altingets Civilsamfunds Magtanalyse, nemlig nummer 7 , og bliver omtalt som en organisation, der ”bokser over sin vægtklasse”, forstået som at have politisk indflydelse der går ud over hvad størrelsen ellers ville tilskrive. Trine Christensen delte af erfaringer og fokuserede på bl.a. vigtigheden af alliancer på tværs og relationsopbygning.

Magt og indflydelse
Civilsamfundets Fremtids forløb om Magt og Indflydelse er nu færdigt. I løbet af efterårets tre sessioner, og på baggrund af seks oplæg, arbejdede organisationerne med strategier til magt og indflydelse – i forhold til de områder, medarbejdere og ledere havde ansvar for i Danmark og i organisationers internationale arbejde. 

Pulje-aktiviteter i efteråret

Arbejder din organisation også med, hvordan organisering af småbønder kan lede til sunde civilsamfundsorganisationer? Hvad skal der til, for at sådanne organisationer kan være effektive, legitime og bæredygtige ”drivers of change”? Og hvordan kan de spille en rolle på et globaliseret marked?

Kom på kursus den 28. og 29 november 2017, hvor et GF pulje-netværk af CSO’er og deres sydpartnere videregiver deres læring. Læs mere og tilmeld dig her.

Dansk Forum for Mikrofinans afholder også fyraftensmøde den 30. november: kom og bliv inspireret til dit arbejde af direktør Dominick Ringo fra RECODA, der giver en kort indføring i RIPAT-metoden og deltag i en mere uformel drøftelse af, hvordan mikrofinans og bondeorganisering skaber udvikling. Læs mere og tilmeld dig her.

Det nye civilsamfund – de nye aktører 


Næste forløb i "Civilsamfundet Fremtid"  omhandler de nye aktører og startede den 27. oktober. Med et fokus på nye aktører i Danmark (og links til internationale aktører) satte vi den 27. oktober fokus på hvad det betyder – og hvad der er at lære – for etablerede organisationer og NGOer. Hvilke muligheder er der f.eks. for samarbejde mellem nye og gamle aktører?

Vi har til de to sidste sessioner inviteret en række eksperter fra ind- og udland til at udfordre, inspirere og lære fra sig. Fra det danske civilsamfund skal vi møde Vibe Klarup Voetmann, forkvinde for Frivilligrådet og medforfatter til bogen Rodskud, om nye måder civilsamfundet organiserer sig på i Danmark og Anders Folmer Buhelt, direktør for Ungdommens Røde Kors, om at genstarte sin organisation. Fra USA skal vi møde Zack Exley, tidligere senior advisor i Bernie Sanders kampagne 2016, der taler om hvad civilsamfundsorganisationer kan lære af politiske kampagners nye måder at engagere civilsamfundet på – både online og offline.

Læs mere og tilmeld dig programmet her


DISN-kick-off møde 

Initiativet, Danish Interagency Safety Network (DISN), der støttes af Globalt Fokus’ pulje, afholdt kick-off møde den 3. november hos Globalt Fokus, hvor mere end tredive deltagere mødte op.
 
Netværkets ambition er at forankre en proaktiv og innovativ sikkerhedskultur i medlemsorganisationerne.

Hvis man ønsker at høre mere om netværket eller overvejer at melde sig ind, kan man kontakte Kiki Hynding Hansen fra Dansk Flygtningehjælp, der er lead på initiaitvet, på disn@drc.dk

Læs mere om mødet samt se præsentationerne fra dagen her

Læs mere om netværket på http://disn.dk/ 


Kommende arrangementer

--
www.globaltfokus.dk | Følg os på Facebook | Følg os på Twitter
--
Powered by AcyMailing