Hvad byder fremtiden på?

 

logo

Hvad byder fremtiden på?

– Om forholdet mellem identitet og innovation, fokus på kvinder, nye ressourcer og en bekymrende budgetmanøvre.

banner


 


Globalt Fokus' nyhedsbrev Maj 2016

Globalt Fokus' nyhedsbrev udkommer én gang om måneden. Her kan vores medlemmer og andre interesserede læse lidt om vores arbejde og hvad der rører sig i civilsamfundet, samt finde spændende arrangementer afholdt af os selv eller andre.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares. Har du spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet, er du velkommen til at kontakte webredaktør og kommunikationsassistent Sofia A. Hansen på sah@globaltfokus.dk.

 
 

Identitet og innovation går hånd i hånd – og der er mange veje at gå

Hvordan ser fremtidens NGO ud? Med afsæt i det spørgsmål har vi i Globalt Fokus søsat arrangementsrækken CSO Futures, Innovation & Partnership Programme, for at støtte vores medlemmer og det danske CSO-miljø i at forberede sig på fremtiden. Programmet har mødt kritik fra Adam Moe Fejerskov for at formidle hurtige smarte løsninger og ukritisk tilpasning på bekostning af egen identitet. Men det er faktisk den modsatte logik, der ligger bag.

Store forandringer i det felt, som udviklingssorganisationer arbejder i, kræver, at vi udvikler det vi gør og måderne vi gør det på. Verden forandrer sig, og udviklingsbistanden er ikke hvad den har været. Derfor står vi overfor at skulle identificere vores fremtidige rolle i forhold til at gøre verden mere retfærdig og bæredygtig. Med det nye program vil vi inspirere og finde frem til konkrete værktøjer til forandring. Det handler ikke mindst om at blive skarpere på kerneværdier, formål og faglighed. Vi ser ikke dette som modsætninger til nytænkning eller innovation.

Vi skal træffe nogle overvejede og inspirerede valg omkring vores egen rolle, og finde ud af, hvordan vi fortsat kan agere tidssvarende i en forandret og foranderlig kontekst, for at nå de overordnede mål, der ikke har forandret sig. Vi ønsker ikke blot at formidle én enkelt tilgang til arbejdet. Det ville ikke passe til formålet. Der er mange mulige veje at gå, når man ikke vil stå stille. Derfor bliver vi præsenteret for en række af forskellige perspektiver i løbet af programmet, næste gang med Duncan Green fra Oxfam på workshoppen Fit for the Future? Exploring future CSO Scenarios d. 9. juni.

Vi ser frem til at fortsætte den vigtige debat om, hvordan fremtidens udviklings-NGO ser ud, og håber på at se mange kendte såvel som nye ansigter, herunder ikke mindst Adam Moe Fejerskov.

Læs artiklen i sin helhed her.

Læs Adam Moe Fejerskovs kritiske indlæg her.

Læs mere om CSO Futures, Innovation & Partnership Programme her.

Tilmeld dig den kommende workshop Fit for the Future? d. 9. juni her. 
 

Puljemidler går til at belyse, hvilken betydning religion har for opnåelsen af de 17 VerdensmålBevillingsudvalget for Globalt Fokus’ Pulje til støtte af kapacitetsudviklingsinitiativer har netop truffet beslutning om at støtte kapacitetsudviklingsinitiativet Religion & Udvikling med 400.000 kr. Initiativet har med udgangspunkt i de 17 verdensmål fokus på at styrke danske civilsamfundsorganisationers kapacitet til at analysere, dokumentere og integrere religion og religiøse aktører i udviklingsarbejdet og sætte temaet på dagsordenen både hjemme og ude.

Næste ansøgningsrunde for puljen er d. 10. oktober 2016, og vi opfordrer alle jer, der overvejer at søge puljen, til at indlede processen i god tid og kontakte Marianne Bo Paludan (vikar for Rina Trautner Lauritsen) med henblik på både individuel og fælles vejledning – Marianne kan kontaktes på mail mbp@globaltfokus.dk eller telefon 21714898.

Du kan få inspiration til emner eller læringsmetoder til din egen gruppes puljeinitiativ ved at læse de tidligere godkendte ansøgninger her. Hvis du er interesseret i at se hvilke initiativer, der er under opsejling, så gå ind på vores Puljebørs her, hvor du også kan få din ide til et puljeinitiativ lagt op for at andre interesserede kan melde sig på.

 
 

Betændt og bekymrende budgetmanøvre

En teknisk budgetændring har på to år flyttet cirka to milliarder fra udviklingsbistanden til integrationshjælp i danske kommuner, kunne Altinget for nyligt berette. Uden nogen offentlig debat har regeringen dermed gjort et massivt indhug i udviklingsbistanden.

I Globalt Fokus er vi bekymrede og ærgerlige over den fortsatte udhuling af udviklingsbistanden. ”Det er nye oplysninger, der gør sagen endnu mere betændt og bekymrende. Det er problematisk, at man har ændret praksis, uden at offentligheden har kendt til det. Regeringen må forklare sig,” udtaler Globalt Fokus' formand Laust Leth Gregersen til Altinget.

 
 

Hokus pokus, kvinder i fokusDa WOMEN DELIVER konferencen løb af stablen i Bella Center d. 16-19. maj, var det kulminationen på mere end et års arbejde med at involvere danske organisationer på kryds og tværs i at fortolke og sætte fokus på konferencens budskab om ligestilling, rettigheder og sundhed. Globalt Fokus var en del af det konsortium, der stod for dette arbejde – og selvfølgelig også med til selve konferencen i Bella Center, hvor vi oplevede mange inspirerende og engagerende oplæg, debatter og møder, med et vigtigt fokus på at skabe dialog og konkrete planer for fremtidige handlingsmuligheder.

Samtidig skete der både før, under og efter konferencen en hel del fantastiske og anderledes ting udenfor Bella Center. Mere end 150 danske organisationer tog aktivt del i det danske værtskab, med spændende arrangementer landet over. Alt fra filmprojektet Why Women, til omvendt ægteskabsteater og lyttesalon med musikkens sirener, og videre til gadeløb, global amatørfodboldturnering for kvinder, mini-folkemøde i Tivoli og samtalebyen Talk Town, der hver især satte spørgsmål om kvinders rettigheder under lup og debat. Stor tak herfra til alle, der som arrangører og deltagere har været med til at gøre konferencen til en succes!

Havde du ikke selv mulighed for at deltage i Women Deliver, kan du finde en livestream af konferencen lige her.

 
 

Nye læringsressourcer til rådighed

Udenrigsministeriet er i gang med anden fase af evalueringen af Civilsamfundspolitikken. I den forbindelse har INTRAC (International NGO Training and Research Center) i dialog med rammeorganisationerne og Globalt Fokus udvalgt en række læringsressourcer, som kan findes på hjemmesiden http://paths4change.info/. Her finder du materialer, der knytter sig direkte til danske rammeorganisationer, UMs civilsamfundsstøtte og de arrangementer, UM har afholdt i den forbindelse. Desuden er der et udpluk af diverse materialer om følgende temaer: Advocacy, kapacitetsudvikling, Fragility, Theory of Change, partnerskaber og M&E generelt.

Materialerne er til fri afbenyttelse. 

 
 

En ny udviklingspolitisk strategi skal kunne meget

I Globalt Fokus har arbejdet med den fremtidige udviklingspolitiske strategi fyldt meget her i foråret. Vi har sendt brev til Udenrigsminister Kristian Jensen, har haft foretræde for Udenrigsudvalget flere gange, samt holdt møder med næsten alle udviklingsordførere.

Vores medlemmer har mange interesser og arbejder indenfor mange områder, men nogle ting vi er helt enige om. Som det helt store fokus for arbejdet med den udviklingspolitiske strategi er Civilsamfundsstøtten. Et stærkt civilsamfund er en forudsætning for et demokratisk samfund. Vi kan ikke opnå den vækst, vi ønsker, eller udrydde ekstrem ulighed, fattigdom eller brud på menneskerettighederne uden et stærkt civilsamfund. Derfor mener vi – og derfor kæmper vi for – at støtten til opbygningen af civilsamfund i Syd skal være i fokus for den nye danske udviklingspolitiske strategi.

Læs det foreløbige udkast til den kommende strategi her. Den endelige strategi præsenteres af Udenrigsminister Kristian Jensen på Folkemødet.

 
 

Kommende arrangementer

--
www.globaltfokus.dk | Følg os på Facebook | Følg os på Twitter
--
Powered by AcyMailing