Globalt Fokus: Det nye år er skudt i gang!

logo

Det nye år er skudt i gang!

 - med nye aktiviteter og dagsordener.

banner

​​​​​
Globalt Fokus' nyhedsbrev

Globalt Fokus' nyhedsbrev udkommer en gang om måneden. Her vil vi gøre medlemmer og andre interesserede opmærksom på vores arbejde, og arrangementer afholdt af os selv eller andre. 

 

Nyt fra sekretariatet

Sekretariatet er nu for alvor flyttet hjemmefra. Fra januar 2015 er al administration flyttet over i egne systemer. En stor del af administrationen leveres af FDF, hvis medarbejdere sørger for løn, bogføring, regnskab og IT service.
 
Personale:
  • Sarah Rasmussen Johansen tiltrådte d. 1.1.2015 i et vikariat, 25 timer om ugen. Hun fokuserer primært på Finance for Development og post-2015.
  • Andreas Dybkjær-Andersson er ansat i stillingen som kapacitetsudviklingsmedarbejder. Han starter d. 20. marts.
  • Henrik Nielsen fratrådte sin stilling med udgangen af 2014.
  • Mads Hove fratræder sin stilling med udgangen af februar 2015. Det betyder reelt, at han stopper med udgangen af januar, da han skal afholde ferie m.v. Vi holder afskedsreception for ham d. 20. februar 2015 kl. 15. Alle er velkomne.
 

Årets faglige netværkssamarbejde er løbet i gang

I løbet af januar er de fleste arbejdsgrupper startet op. Møderne har mestendels været brugt til planlægning af gruppernes arbejde; hvilke temaer ønsker deltagerne at dække, hvordan ønskes det kommende arbejde udført og hvem vil påtage sig hvilke roller. Medlemmer af Globalt Fokus, kan naturligvis stadig tilmelde sig arbejdsgrupper. I løbet af den kommende tid, vil alle arbejdsgrupperne præsenteres på Globalt Fokus’ hjemmeside, så interesserede kan læse mere om arbejdet. Læs mere og se listen over arbejdsgrupper her. 


Nu er det tid til at se nærmere på de mange muligheder, der ligger i Puljen til støtte af kapacitetsudviklingsinitiativer!

Næste ansøgningsrunde har nemlig deadline fredag den 10. april. 2015. Efter første ansøgningsrunde er der ca. 1, 7 millioner tilbage i puljen for 2015. Erfaringen fra første runde er, at godkendte initiativer kan forvente at sætte i gang ca. 5 mdr. efter deadline. Alle CSO’er med arbejde i Syd skal endelig kontakte Globalt Fokus’ Puljerådgiver Rina Lauritzen Trautner for sparring, kommentarer på drafts samt input til kapacitets- og læringsmetoder på rlt@globaltfokus.dk. Ramme, retningslinjer og ansøgningsskemaer kan findes her.Kom til spændende første møde i forum for kapacitetsudvikling!


D. 23/2 inviterer Globalt Fokus alle medlemmer til at deltage i det første møde i Forum for Kapacitetsudvikling. Møder i dette forum skal dels bringe fælles inspiration udefra og dels sikre en fælles intern refleksion. Det vil vi gøre på dette møde ved at sætte følgende spørgsmål til debat,
  • Hvilke forandringer, udfordringer og muligheder møder os i fremtiden?
  • Hvad skal vi som organisationer være gode til for at positionere os i denne virkelighed?
Du vil blandt andet møde ledelsesprofessor Steen Hildebrandt, repræsentanter fra organisationerne og Danida, og samtidigt få mulighed for at spille ind med, hvad I som organisation kunne ønske jer fra Forum for Kapacitetsudvikling.
 
Se hele invitationen og tilmeld dig her
 
Send en mail til lzj@globaltfokus.dk, hvis du gerne vil skrives på Forum for Kapacitetsudviklings mailingliste.Ny Concord Rapport: Stadig behov for at styrke EU-delegationers og CSOers engagement

En ny rapport fra CONCORD peger på, at der stadig er meget at gøre for at styrke engagementet mellem EU-delegationer og civilsamfund verden over, men peger også på positive trends og eksempler. Rapporten kommer på et relevant tidspunkt, da denne måneds lancering af Det Europæiske Udviklingsår fokuserer på Europa i Verden.
 
Rapporten Mutual engagement between EU Delegations and civil society organisations, der bygger på 229 besvarelser fra civilsamfundsorganisationer i 70 lande suppleret af interviews med EU-delegationer, har til formål, at
bidrage til at styrke engagement og dialog mellem EU’s delegationer og civilsamfundsorganisationer. Rapporten peger på, at der stadig er meget at gøre for at styrke engagementet mellem EU-delegationer og civilsamfund verden over, men peger også på positive tendenser og eksempler.

Læs flere konklusioner og find hele rapporten her.

 

Globalt Fokus analyse: kommissionen glemmer udviklingslandene

Globalt Fokus har undersøgt Europa-Kommissions konsekvensanalyser af EU's politikker. Undersøgelsen viser at Kommissionen fortsat forsømmer sine forpligtelser over for udviklingslande.
 
Kommissionen foretager konsekvensanalyser (Impact Assessments) af foreslåede politikker, når dette skønnes relevant. Disse analyser skal vurdere mulige økonomiske, sociale og miljømæssige konsekvenser af forslaget – også for udviklingslandene, når den foreslåede politik kan have indflydelse på dem. Konsekvensanalyserne skal forberede beslutningstagere bedst muligt inden en beslutning træffes. I den forbindelse har Kommissionen forpligtet sig i både deres officielle retningslinjer for udarbejdelse af konsekvensanalyser og i Lissabon traktatens artikel 208 til at inddrage og vurdere potentielle konsekvenser for udviklingslandene.
 
Globalt Fokus nyeste screening af konsekvensanalyserne viser at Kommissionen langt fra lever op til deres forpligtelser. De tidligere screeninger fra 2011 og 2013 viste en alvorlig forsømmelse af forpligtelser, mens den nye screening antyder en grov tilsidesættelse af forpligtelsen. Kun 8 % af de relevante konsekvensanalyser vurderer i tilstrækkelig grad de mulige konsekvenser af politikken på udviklingslande, og lever således op til forpligtelserne.
 
Find analysen her


Nyt CSO-princippapir:"Hvad Danmark skal bringe til forhandlingerne om udviklingsfinansiering

Den tredje internationale FN-konference om udviklingsfinansiering afholdes i Addis Ababa, Etiopien, den 13.-16. juli 2015. Konferencen er af stor betydning også for resultaterne af de andre internationale forhandlinger i år; de nye globale mål for bæredygtig udvikling (post2015 framework) og en ny global klimaaftale (COP21).

FN-forhandlingerne rummer en række finansieringskilder, der alle er af afgørende karakter for udviklingslandes fremtidige muligheder for at finansiere deres udvikling, ikke mindst under et post2015 framework. Derfor har Globalt Fokus og 92-gruppen udarbejdet et princippapir om, hvad Danmark især skal løfte ind i forhandlingerne og forfølge gennem strategiske alliancer

Læs mere og find princippapiret herVerdens Bedste Nyheder 2015 og Verdens vigtigste år!

D. 14. januar holdt Verdens Bedste Nyheder sit årlige start- og strategimøde i Eigtveds Pakhus. Det var en dag fyldt med faglige indspark, sparring og idegenerering deltagerne imellem med formålet om, at lave en endnu bedre kampagne i 2015 – det sidste år med MDG’erne.Udover at sparke årets kampagne i gang, var målet med mødet at samles omkring fælles initiativer, og lave en kalender omkring de enkelte organisationers arrangementer i forbindelse med at 2015, er blevet udråbt til verdens vigtigste år. I september 2015 skal de nye bæredygtige udviklingsmål besluttes, og i december er der store forhåbninger til COP 21 i Paris. Derudover er 2015, af EU blevet udnævnt til European year for development. Alle disse initiativer vil vi i løbet af året arbejde med både hos Globalt Fokus og hos Verdens Bedste Nyheder, som i løbet af foråret inviterer til dialog- og netværksmøder vedr. verdens vigtigste år. Det vil foregå hos Folkekirkens Nødhjælp d. 24/2, d. 8/4, d. 21/5 og d. 18/8 fra kl. 15 – 17. Du kan tilmelde dig ved at skrive til medu@dca.dk.

Se Verdens Bedste Nyheders kalender for verdens vigtigste år, med organisationers aktiviteter her.

 

Kommende arrangementer

--
www.globaltfokus.dk | Følg os på Twitter
--
Powered by AcyMailing