De to første skridt af Globalt Fokus' forløb om, hvordan civilsamfundets råderum kan sikres globalt, er nu afsluttet. 9 fyraftensmøder blev i efteråret arrangeret af Globalt Fokus’ medlemmer, som er en del af arbejdsgruppen for civilsamfundets råderum. Fyraftensmøderne fokuserede på forskellige vigtige tematiske aspekter af angreb på civilsamfundet, såsom de dobbelte lag af restriktioner, som børn og ungeaktivister, LGBTI- og kvindemenneskerettighedsforkæmpere, journalister, miljøforkæmpere, religiøse minoriteter og nødhjælpsarbejdere oplever. Globalt Fokus’ medlemmer fik gjort vigtig brug af deres ekspertise på området, da de arrangerede fyraftensmøderne og inviterede partnere fra forskellige dele af verden med til at give værdifulde inputs. Formålet med møderne var en politisk analyse af civilsamfundets råderum på det specifikke område, med særlig fokus på anbefalinger til dansk civilsamfund, regering og privatsektor fra eksperter på området.

 

De 9 events kulminerede i Civilsamfundsmødet, som blev afholdt hos Globalt Fokus d. 13. december. Her mødtes den bredere referencegruppe på Civilsamfundets Råderum, inklusive ledere fra flere medlemsorganisationer, for at bygge videre på de anbefalinger der på fyraftensmøderne var blevet givet til, hvordan det danske civilsamfund, den danske regering og den danske privatsektor kan bidrage til at beskytte og øge civilsamfundets råderum globalt. Vigtige inputs blev givet til, hvordan anbefalingerne kunne gøres skarpere og bedst præsenteres, samt vigtigheden i at tage udgangspunkt i et præambel med politisk analyse. Anbefalingsdokumentet bliver nu færdigarbejdet fra Globalt Fokus og arbejdsgruppen på civilsamfundets råderum og derefter godkendes af Globalt Fokus’ Styregruppen sidst i januar. Det vil derefter blive publiceret og præsenteret for anbefalingernes målgrupper.

 

Hele forløbet fører hen mod den internationale konference ”Civic Space in Development and Humanitarian Action”, der afholdes d. 4-5. marts 2019 og arrangeres af Globalt Fokus, medlemmer og partnere. Formålet med konferencen er, at vi sammen med civilsamfundspartnere fra hele verden, der oplever nedslag, samt internationale eksperter på området, privatsektoraktører og regeringer, lægger os fast på konkrete strategier til at sikre civilsamfundets råderum globalt. Tematiske spor vil igen danne udgangspunkt for en del af dialogen, men et vigtigt element er at finde strategier og løsninger på tværs af områder og sektorer.

 

Andre medlemmer er velkomne til at bidrage til plalægningen af konferencen, hvis de henvender sig til Sara Brandt, Civilsamfundsrådgiver i Globalt Fokus, sb@globaltfokus.dk. Vi vil også gerne opfordre jer til at sprede ordet om konferencen til interesserede blandt jeres internationale føderationer og partnere. Tusind tak til vores medlemmer, der har bidraget til dette vigtige forløb indtil videre!

 

Tretrins raket