Skip to main content

              

Et nødvendigt opgør - Globalt Fokus´ anbefalinger til ny dansk plan for engagement på det afrikanske kontinent 

Regeringen er nu gået i gang med udarbejdelsen af en ny plan for fornyet dansk engagement i Afrika, som forventes klar til august. Globalt Fokus kom velforberedt til regeringens lancering med input og anbefalinger, som vi har udarbejdet sammen med medlemmer og afrikanske partnere for at sikre, at civilsamfundet får en central plads i den kommende plan. 

Der er en presserende nødvendighed for at forny forståelsen af, forholdet til og engagementet på det afrikanske kontinent. Med stigende mistillid, global ulighed og en eskalerende klimakrise, der især påvirker de mest sårbare lande og befolkninger, er der en omfattende dagsorden at adressere både politisk, mellemfolkeligt og økonomisk. Det erkender den danske regering, som siden regeringsdannelsen har varslet en ny plan for dansk engagement i og med nabokontinentet. I midten af marts skød regeringen så processen for udarbejdelse af den nye plan i gang, hvor Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkken Rasmussen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen havde inviteret afrikanske kollegaer David Sengeh, premierminister i Sierra Leone, og Musalia Mudavadi, Kenyas udenrigsminister, til København til et kick-off event, hvor ministrene diskuterede, hvad fremtidige ligeværdige partnerskaber indebærer. 

Globalt Fokus har over de seneste fire måneder forberedt sig på regeringens lancering af den nye plan, og med bidrag fra over 150 civilsamfundsaktører fra afrikanske lande og vores medlemmer i Danmark har vi udarbejdet fire notater med anbefalinger til regeringen. Disse notater dækker forskellige aspekter af dansk engagement i Afrika og kan læses enten sammenhængende eller selvstændigt. Vores overordnede anbefaling er, at en meningsfuld inddragelse af et mangfoldigt civilsamfund bør integreres på tværs af Danmarks engagement i Afrika, både i bilaterale indsatser og i Danmarks bidrag via EU og FN. 

Danmark må styrke folkelige partnerskaber

Det første notat identificerer den tiltagende tillidskløft mellem vestlige lande og den globale majoritet som en trussel mod fred, menneskerettigheder og global stabilitet. Derfor er det afgørende, at Danmarks fornyede engagement med afrikanske lande baseres på principper om ligeværdighed og respekt for afrikanske prioriteter. Dette vil bidrage til nødvendige strukturelle forandringer og genskabe tilliden til EU, vestlige lande og internationale institutioner.  

Det andet notat fremhæver civilsamfundets vigtige rolle som aktør i international politik, der sætter dagsordenen, drive forandringer, bidrage med løsninger og sikre repræsentation. Derfor bør dansk engagement i Afrika centreres omkring ligeværdige partnerskaber med et mangfoldigt civilsamfund, der støttes og inddrages for at prioritere lokale behov og ejerskab. 

Danmark må blive trods konflikt og skrøbelighed

Det tredje notat påpeger, at dansk tilstedeværelse i flere afrikanske lande udfordres af politisk ustabilitet og nye geopolitiske spændinger. Derfor bør et fornyet dansk engagement fokusere på langsigtede indsatser i skrøbelige kontekster, der adresserer konflikters årsager, bidrager til fredelig konflikthåndtering og styrker relationer mellem stat og civilsamfund.  

Det fjerde og sidste notat understreger behovet for at gentænke globale økonomiske strukturer og overholde internationale aftaler for at opnå bæredygtig udvikling og ligeværdige partnerskaber mellem nord og syd. Danmark må bidrage til en omstrukturering af nuværende finansielle systemer, der fastholder og forstærker global ulighed, for at genopbygge tilliden og skabe et mere retfærdigt og bæredygtigt internationalt samfund.

Globalt Fokus holder debat i Folketinget

Notaterne og anbefalingerne er udarbejdet i samarbejde med Globalt Fokus' medlemmer og deres partnere i afrikanske lande. Der er afholdt to online workshops for afrikanske civilsamfundspartnere samt tre medlemsworkshops. De fire notater er blevet præsenteret og debatteret til fire rundbordssamtaler, som vi afholdt i samarbejde med Udenrigsministeriet forinden kick-off eventet, hvor det danske og afrikanske civilsamfund var repræsenteret. Endelig har notaterne været i skriftlig høring hos Globalt Fokus' medlemmer. På baggrund af disse notater ønsker Globalt Fokus at positionere civilsamfundet som en central og konstruktiv aktør i det fornyede danske engagement i Afrika. 

Find civilsamfundets bidrag og anbefalinger til et fornyet dansk engagement i Afrika her: Et nødvendigt opgør.  

Fredag den 19. april kl. 9-11 inviterer Globalt Fokus til debatarrangement i Proviantsalen på Christiansborg med udenrigs- og udviklingssektoren for at drøfte styrkelse og fornyelse af dansk engagement på det afrikanske kontinent. Du kan tilmelde dig her. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus